Van Rossem in Bussum!

Op vrijdag 23 september vond de eerste Koningslezing plaats in het gebouw van de Remonstranten aan de Koningslaan: voor een uitverkochte zaal luisterden zeer veel mensen naar een inspirerend en prikkelend verhaal van historicus, Amerikakenner en entertainer Maarten van Rossem. Voor hem als overtuigd republikein (in Nederlandse zin…) bijzonder om een Koningslezing te geven.

Op zijn kenmerkende wijze wist hij zijn publiek te boeien met zijn visie op Amerika en de aanstaande verkiezingen. Aan een voorspelling waagt hij zich niet meer: Hillary is een te zwakke kandidaat die in haar eigen valkuilen van te veel geheimzinnigheid is gevallen waardoor een doemscenario van een presidentschap van Trump niet langer ondenkbaar is. Dat hij van alles zegt dat niet klopt, is volgens Maarten geen probleem, omdat de meeste Trumpkiezers nog veel dommer zijn dan hij. Ook moeten we niet denken dat Amerika een goed georganiseerd land is of dat de democratie te vergelijken is met die van West Europa. Hij gaf voorbeelden van Gerrymandering, het op controversiële wijze herindelen van kiesdistricten, meestal in het voordeel van de winnende partij, van het verkeerde beeld dat de tussentijdse verkiezingen voor Senaat en Huis van Afgevaardigden geven en van de swingstatesdie eigenlijk de doorslag geven. Naar aanleiding van de vragen uit het publiek passeerden een groot aantal presidenten uit het verleden nog even de revue. Dat hij door alle zijpaden die hij insloeg, ‘buiten de tijd liep’ zal niemand hem kwalijk nemen!

Met zijn lievelingstoetje, een plumpudding als dank, een groot aantal verkochte en gesigneerde boeken en een lekker glas wijn eindigde deze mooie avond, een leuk, geslaagd begin van de serie Koningslezingen!

De Koningslezingen vinden plaats als onderdeel van De Koningskamer, een initiatief van de Remonstranten in Bussum, om op een ander manier dan via diensten op zondag ruimte te bieden voor verdieping en vergezichten. De volgende lezing wordt gehouden op donderdag 24 november door Carel ter Linden. Voor meer informatie zie www.koningskamer.nl.

Wie zijn wij?

Voor iedereen op zoek naar verdieping, verbinding en vergezichten: zo wordt de Koningskamer aangeduid. De Remonstrantse Gemeente Naarden-Bussum organiseert onder deze noemer lezingen en preken die worden verzorgd door bekende Nederlanders. De Koningskamer is de overkoepelende titel voor meerdere activiteiten.

Contact

Kerkgebouw
Koningslaan 2b, 1405 GL Bussum
info@koningskamer.nl
Neem contact op