Mardjan Seighali
Op zondag 17 november houdt Mardjan Seighali een Koningspreek over ‘fascinerende tijden’. Mardjan Seighali is een Iraans-Nederlandse mensenrechtenactivist, toezichthouder en bestuurlijk adviseur. Zij is voorzitter van het Humanistisch Verbond. Tot 2022 was zij directeur van Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF. Het thema van haar voordracht is ‘fascinerende tijden’, waarin zij haar persoonlijke verhaal verbindt met maatschappelijke problemen van de huidige tijd. Haar oproep is om naar elkaar te luisteren, je oordeel uit te stellen en met kleine daden het verschil te maken.
Mardjan Seighali werd in 1964 geboren in Rasjt, een stad in het noorden van Iran, gelegen aan de Kaspische Zee. Na de Revolutie van 1979, die door islamisten werd overgenomen, sloot Seighali zich aan bij een progressieve partij om te strijden voor vrijheid en gelijke kansen. Vanwege haar politieke activiteiten moest ze op 17-jarige leeftijd enkele maanden onderduiken in Teheran. Ze werd gevangengezet, maar kwam uiteindelijk vrij nadat ze had beloofd niet meer te studeren of te werken, en te trouwen. Kort daarna vluchtte ze naar Nederland, waar ze begon met het leren van de taal en vervolgens Maatschappelijk Werk en Dienstverlening studeerde aan de Hogeschool van Amsterdam. Daarnaast voltooide ze verschillende post-hbo-opleidingen.
In januari 2021 publiceerde zij haar boek ‘Tot op de dag’. In dit boek opent Mardjan – jaren na dato en “met volle overtuiging en gemengde gevoelens” – het boek dat ze tot dan toe zorgvuldig voor zichzelf en de buitenwereld gesloten hield. Het resultaat is een intiem en hoopgevend verhaal over volwassenwording, identiteit en een grensoverstijgende liefde. ‘Tot op de dag’ is daarmee een aangrijpend verhaal dat aanzet tot nadenken over een samenleving waarin mensen oog en oor hebben voor het verhaal van de ander, ook al komt die ander van ver.
In 2019 ontving Seighali de Comeniusprijs. De jury prees haar als een ‘enthousiast inspirator in de samenleving, die mensen weet te verbinden en te ondersteunen zodat ze hun eigen grenzen in de samenleving kunnen verleggen’.
De dienst zal worden geleid door ds. Annegien Ochtman-de Boer en muzikaal worden omlijst door Nathan Tax, bas-bariton en Cees van der Poel op het orgel.
Praktische informatie
Bij de Koningspreken is reserveren niet verplicht.
Reserveren
Voor deze dienst hoeft u niet te reserveren. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt. De zaal gaat een half uur voor aanvang van de dienst open.
Datum: 17 november 2024Aanvang: 10:30 uur
Duur: circa 60 minuten
Locatie: Bussum (Koningslaan 2B, 1405 GL Bussum)
Kosten: vrijwillige bijdrage
Reserveren: niet verplicht